уторак, 13. август 2013.

НЕКАДА ЈЕ ТО БИЛО БЕСПЛАТНОПре неко времена до мене је дошла слика једног фискалног рачина само тај фисклани рачин није био обичан. Фискални рачун је био издат од стране ГАК Народни фронт, а врста услуге које је била пружена је присуство супруга приликом прављења детета. Зар то није бесплатно? Када се супрузи прави дете Ваше присуство Вас ништа не кошта? Није ми ту нешто јасно... Ипак пошто се бавим порезима имам неке пореске недоумице. 


Прва која ми је интересантна како се држава бори против БЕЛЕ КУГЕ ако таква ствар није ослобођена ПДВ-а, а рецимо провизија банке је ослобођена? Није ли то мало нелогично? Ако већ није ослобођено од ПДВ-а зашто је онда опорезовано по општој стопи(која је раније била 18%, а данас је 20%)уместо по посебној стопи од 8%? Рачунари су опорезовани по стопи од 8% да ли су они битнији? Отворила се још гомила питања.

 Затражио сам мишљење министарства ако би се рачун платио са рачуна фирме која је у систему ПДВ-а има ли право да тај ПДВ призна као одбитни. Одговор је убрзо уследио, а мишљење објављујем у овом тексту:

Мишљење министарства о праву на одбитак ПДВ-а БР. ХХХХ2013: "Порески обвезник има право на одбитак ПДВ у рачуну који је добио од ГАК-а Народни фронт за присуство супруга при прављењу детета  ако испуњава следеће услове:
- то је радио из пословних разлога
-ако се роди мушко дете које ће бити наследник предузећа или радње
-ако није раније користио одбитак ПДВ по том основу
-ако је присуство прављењу детета  трајало до 16 минута и 35 секунди
-ако се дете роди у предвиђеном року (приложити као доказ лекарско уверење о термину порођаја)
-ако је мајка дала писмено одобрење оверено код надлежног органа за оверу
Ако су испуњени сви наведени услови порески обвезник може да користи ПДВ као одбитни.
Министарство финансија и привреде“

Надам се да сте се лепо насмејали пошто сам мало хтео да се нашалим на ову тему пошто сам све измислио једино је рачун стваран. Овим текстом сам хтео да скренем пажњу на неке нелогичности које се дешавају при писању закона не само из области пореза већ из других области друштвеног живота када се не сагледа реалност него се преписује закон какав се примењује у некој другој земљи без обзира да ли је он примењив или не. У конретном случају скрећем пажњу на БОРБУ ПРОТИВ БЕЛЕ КУГЕ које се опорезује.

Измене закона о ПДВ-у су омогућиле повраћај ПДВ-а на беби опрему што ће макар мало олакшати младим родитељима долазак највеће радости ако се изборе са папирологијом и успеју да поврате ПДВ. У будућим текстовима писаћу о поступку повраћаја ПДВ на беби опрему.
Поделите ово са пријатељима који су родитељи или који ће бити будући родитељи као вид подршке.